Ovo je Srbija...?



Da, to je Srbija! Srbija koju krase prirodne i netaknute lepote ali nema ko da u njih uloži. Ona ista Srbija koja je sama sebi kamen spoticanja i čiji žitelji često žele ''vani'', makar i na produženi vikend, jer je valjda uvek tuđe slađe. Slađe je švajcarsko selo, pašnjak i krava jer je to ''in'', to je brend. A ovo naše srpsko nije jer su to ''seljaci'', to nije u trendu. Porazno je kada čujete da jedan Srbin zauzima tek treće ili četvrto mesto kao posetilac '' Prirodnog Rezervata Uvac''.
Mislim da ipak treba da ostavimo ove negativne činjenice i podatke po strani jer ovakav naslov to ne zaslužuje.

Uvac ili kako ga mnogi nazivaju ''srpski Kolorado'' je pravi biser jugo-zapadne Srbije. Uvac je reka koja predstavlja južnu granicu Zlatibora i na njemu su izgrađene dve hidroelektrane i tri veštačka jezera od kojih je jedno Uvačko ili Sjeničko jezero. Svojom nestvarnom prirodom i kao rukom nacrtanim meandrima mene je ovo mesto ostavilo bez reči. Jedini komentar je bio: '' E ovo je moja Srbija'' :)


Oduvek mi je Uvačko jezero bilo na vrhu liste mesta koje zelim da posetim i istražim. Jedva sam dočekala taj petak da se iz toplog Beograda uputim u meni omiljene planinske predele naše zemlje.
Na svega četiri sata vožnje Ibarskom magistralom naćićete se u opštini Nova Varoš, odakle i skrećete sa ovog magistralnog puta i preko planine Zlatar se spuštate do Uvačkog ili Sjeničkog jezera( dva su naziva jer se ovo jezero teritorijalno i nalazi na dve opštine- Sjenica i Nova Varoš).

Nakon domaćinskog i tradicionalnog dočeka uz rakiju, slatko i domaću kafu u Etno Domaćinstvu Šaponjic, uputila sam se na prvi vidikovac koji se nalazi nedaleko od njhove kuće, kako bih uhvatila zalazak sunca. Bila je to ljubav na prvi pogled. Rečima a ni slikama se ne može opisati taj osećaj, ta tišina, pogled, koji se pruža na ovo nestvarno jezero



Dan drugi je počeo sa prvom jutarnjom kafom, uživanjem sa letnjikovca Etno Domaćinstva Šaponjić i domaćom uvijačom baš onako kako ja najviše volim :)  



Sve je bilo spremno da avantura počne. Usledila je vožnja čamcem od početka jezera iz pravca Nove Varoši pa sve kroz čuvene meandre do sledećeg vidikovca koji je bio spreman da se osvoji.




I posle sat vremena planinarenja kroz gustu šumu eto mene na vrhu! Želja je ispunjena a slika zauvek urezana. Netaknuta priroda ovog jezera je nešto najlepše što sam videla. I da se razumemo to nije kliše to je realnost, a ko je imao priliku da vidi i doživi Uvac, zna o čemu pričam :)
Priroda ovde nije štedela jer ja kao na slici nacrtana. Nadam se da će vam slike barem na trenutak pomoći da osetite ovo o čemu pričam ;)





Teško je bilo napustiti ovo mesto ali došlo je vreme za povratak na čamac. Moram da spomenem da sam kroz celu ovu avanturu, pa i za prvi i drugi vidikovac imala kao asistenta mog Labradora Badija :). Ako se slučajno odlučite da povedete svog krznenog drugara na ovaj put, mislim da bi vam bilo korisno da znate da je svuda dobrodošao sem u čuvenu Ledenu pećinu, gde je ulaz iz bezbednosnih razloga zabranjen.
I ako smo bili uskraćeni za taj doživljaj, za neki drugi kao što je uživanje na čamcu i posmatranje Beloglavog supa nismo :).
Inače, ne možemo pričati o Uvačkom jezeru a da ne spomenemo da je to stanište Beloglavog supa, vrste lešinara koji je u Srbiji zastićena vrsta. Ova moćna grabljivica čiji raspon krila moze da dostigne do 3 metra, hrani se isključivo izumrlim životinjima čime sprečava širenje zaraza i na taj način vrši ''prirodnu reciklažu''. Zanimljivo je spomenuti i to da i mužjak i ženka ostaju verni svom partneru do smrti i da ova moćna ptica završava svoj život na jako težak i okrutan način. Naime, od starosti se Beloglavom supu povija kljun tako da ne može više da unosi hranu i od gladi umire. Lepa vest je što je zahvaljujući Fondu za zaštitu ptica grabljivica ova jedinka spašena od potpunog izumiranja na teritoriji Srbije.





Posle celodnevnog razgledanja i uživanje u ovom neverovatnom mestu bilo je vreme da se krene put Beograda. Utisci i doživljaji su mogli najbolje da se sumiraju uz još jedan srpski specijalitet - Sarmu i piće za srećan put :)



Do nekog sledećeg viđenja! Pozdrav iz Srbije i živeli :)

Ako imate neko dodatno pitanje ili informaciju koja će vam biti od značaja, nemojte da se ustručavate da me kontaktirate putem mail-a ili instagram profila.

Ninockar


Comments

  1. Tek sada citam tvoj post i bukvalno sam ostala bez reci. Moram sto pre da se organizujem i posetim ovo divno mesto! Mnogo hvala na preporuci :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na cemu:)
      Drago mi je da bilo kome pa i tebi mogu da pomognem ;)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to truly experience Dubai in 6 days? PART I

Istanbul Iz Nekog Drugog Ugla!

If you're going to San Francisco...